Actualigat

L’hivern del senyor Jeroni, d’Eulàlia Canal

Ara mateix, hauria d’estar obrint caixes i posant etiquetes de preus als llibres, i un cop etiquetats, posar-los a la taula de les novetats o en piles al magatzem per fer-los esperar el seu moment de glòria d’aquí unes setmanes quan el drac vingui a visitar-nos. Però ara mateix, el cor em diu que pari, que m’assegui davant de l’ordinador i que escrigui unes quantes línies per parlar-vos de L’hivern del senyor Jeroni, d’Eulàlia Canal.

I això és el que faré.

L’hivern del senyor Jeroni és l’últim títol que passa a formar part de la col·lecció L’Arca, de l’editorial Animallibres. Faig un petit incís abans d’entrar en el llibre i és que  cal dir que si no coneixeu aquesta col·lecció val molt la pena entrar-hi i llegir cada un dels títols que la conformen, TOTS, perquè la selecció és molt i molt recomanable, amb escriptors d’aquí –Tina Vallès, Eulàlia Canal, Josep Pedrals (A-TEN-CI-Ó)-, i d’allà -Chris Wormell, David Almond, J. M. G. Le Clézio-.

I ara sí, anem pel llibre. El senyor Jeroni és un vidu que viu amb en Vladimir, un robot assistent, servicial, però robot al cap i a la fi. En Vladimir, li organitza la vida i està pendent que el senyor Jeroni no s’oblidi de prendre la medicació o de fer cada dia una miqueta d’exercici. El senyor Jeroni viu sol, certament ensopit des de la mort de la Francesca, la seva dona, i de tant en tant rep la visita del seu net, en Boi. I és en Boi qui un dia, havent de fer un treball per a l’escola, li planteja una pregunta: si arribés al final de la seva vida, quin últim pensament li faria arribar?

La petició d’en Boi es desenvoluparà en paral·lel a la història de la veïna del senyor Jeroni, la Violeta, que un dia pateix un accident i acaba a l’hospital i a qui en Jeroni intentarà ajudar a que no perdi casa seva en mans de l’especulació immobiliària.

D’aquesta novel·la curta d’Eulàlia Canal en destaquem la senzillesa i la subtilitat amb què tracta la situació que molts dels nostres avis viuen avui en dia, la soledat que els envolta i la cura que com a societat hauríem de tenir amb ells i que -com malauradament hem vist aquests mesos- no tenim i, a vegades, fins i tot, provoquem el seu perjudici.

També us recomanem mirar amb detall les il·lustracions de Jordi Vila Delclòs que acompanyen la història, són precioses.

Voldrieu saber quina frase li deixa el senyor Jeroni al Boi, oi? Doncs em sap greu, però haureu de llegir el llibre per conèixer-la. Només us puc dir que és una lliçó de vida i que posar-la en pràctica és molt fàcil i ens farà sentir molt millor.

Els autors

Eulàlia Canal (Granollers, 1963) és autora de literatura infantil i juvenil, i poetessa. Psicòloga de professió, ha col·laborat en diferents projectes infantils en el camp de la música i el teatre.

Jordi Vila Delclòs és un il·lustrador de Barcelona que tot sovint col·labora il·lustrant contes, àlbums i novel·les per a diferents editorials.

Fitxa:

Títol: L’hivern del senyor Jeroni
Escriu: Eulàlia Canal
Edita: Animallibres
ISBN: 9788418592577
Pàgines: 136
Preu: 12,95 euros

 

Puntuació peluda 😻😻😻😻