Fa unes setmanes, remenant per la infinita llista de títols disponibles a Netflix vam topar amb Everest, una pel·lícula que ens va cridar l’atenció. Feia no res que haviem vist el documental de Guillem Cascante, Balandrau, l’infern glaçat, i resulta que les dues expliquen els fets tràgics que es van viure a les dues muntanyes els anys 1996 i 2000, respectivament. De la història del Balandrau sí que sabiem que hi havia llibre, però va ser una agradable sorpresa descobrir que també existien versions – diferents i amb polèmica – del que havia passat a l’Everest. El llibre de Jordi Cruz, publicat per Símbol Editors – 3 nits de torb i un cap d’any – l’hem deixat per les vacances. De Mal de altura, de Jon Krakauer és del que us en parlarem avui.
El 10 de maig de 1996 dos grups d’alpinistes, acompanyats per guies, sherpas, equipament específic, ràdio, bombones d’oxigen i ben preparats físicament van iniciar l’ascens al cim de l’Everest. Es trobaven a 7900 metres d’altitud i després de dos mesos de preparació, havia arribat el moment definitiu. Tenien per davant uns 900 metres d’escalada i en menys d’un dia havien de tornar a ser al campament celebrant el cim aconseguit. Abans d’arribar a fer cim, les coses es van començar a tòrcer, alguns dels escaladors van notar-se més exhaustos del que correspondria, es va formar un tap per la falta de cordes fixes, va començar a faltar l’oxigen de les botelles i es va començar a girar mal temps. Quan tot va acabar, dos dies més tard, l’Everest s’havia emportat la vida de deu persones.
Jon Krakauer és un periodista que anava amb l’equip d’Adventure Consultants, comandat per Rob Hall. Ell va viure de primera ma el que va succeir durant les setmanes prèvies i els dies en què es va produir la tragèdia. Al llibre intenta explicar el que ell i altres supervivents a qui Krakauer va entrevistar van viure, és un esforç per aclarir al màxim els fets ocorreguts.
El llibre, igual que el documental de Guillem Cascante amb la història del Balandrau, no pretenen buscar culpables. En tots dos casos, la història ens demostra que per molt preparat que estiguis, per molta previsió que arribis a fer, la muntanya juga en una altra lliga i és molt més poderosa que nosaltres. L’Everest és perillós, ho sabia Rob Hall, ho sabia Jon Krakauer i ho sabien tots els expedicionaris, hi havia molts motius per no anar-hi i sabien que la glòria del cim s’acabava aviat, amb prou feines cinc minuts dalt del món perquè les condicions de temperatura i oxigen no permeten estades llargues.
En tot cas, sí que ens podem plantejar un debat i és fins a quin punt l’home li ha perdut el respecte a la muntanya fins al punt de jugar-se la vida per fer d’un viatge extrem una aventura comercial. No fa gaire veiem unes fotos on surtien desenes d’escaladors fent cua per pujar a l’Everest que feien posar la pell de gallina pel risc que corrien d’acabar atrapats a la muntanya.
Aquest debat també es planteja a Mal de altura i ens ha de fer reflexionar.
Fitxa:
Títol: Mal de altura
Escriu: Jon Krakauer
Edita: Desnivel
ISBN: 9788498291452
Pàgines: 272
Preu: 22,00 euros
Puntuació peluda 😻😻😻😻