Actualigat

L’Amy i la biblioteca secreta, d’Alan Gratz

El llibre del que us volem parlar avui, L’Amy i la biblioteca secreta, d’Alan Gratz el vam triar perquè com segurament ja sabeu, ens encanten els llibres que parlen de llibres, de llibreries, de biblioteques… és el nostre mal, no hi podem fer res. Aquest arriba de la ma de l’editorial Takatuka.

Després, amb el llibre ja a casa, vam mirar els crèdits i vam veure que el títol original d’aquesta novel·la és Ban this book (Prohibiu aquest llibre) i les premises ens van acabar de convèncer. Teníem davant un llibre que parlava de llibres prohibits o censurats i intuíem per la traducció del títol que ens trobaríem amb uns personatges que no acceptarien fàcilment aquesta censura. 

Sinopsi

L’Amy, la protagonista d’aquesta història, una nena a la que li agrada molt llegir -però que molt, molt- troba un bon dia que el seu llibre preferit (Pippi Calcesllargues) ha desaparegut de la biblioteca. I no és que el llibre hagi estat prestat a un altre infant, ni que el llibre s’hagi perdut o malmès, el problema és que una mare de la seva escola n’ha demanat la retirada per considerar-lo poc adequat per a nens de l’edat de l’Amy. 

– No, Amy. L’he hagut de retirar de la prestatgeria

– Per què?

– Perquè uns quants pares s’han reunit i l’han considerat inadequat per a una escola de primària. I el consell escolar ha estat d’acord. 

– Que és inadequat? I això què vol dir?

– Vol dir que no te’l puc deixar en préstec. Ni a tu ni a ningú més. Com a mínim fins que no parli amb el consell escolar i aconsegueixi que rectifiquin. Vol dir, Amy, que el teu llibre favorit ha estat prohibit a la biblioteca de l’escola.

El que passa a continuació és que l’Amy i els seus companys de quart curs creen un sistema de préstec de llibres “prohibits” a l’armariet del passadís de l’escola i aconsegueixen comprar, deixar-se i llegir allò que els adults del consell escolar no volen que llegeixin. 

No us explicarem res més per no desvetllar esdeveniments, el que sí que us direm és que L’Amy i la biblioteca secreta planteja un debat molt interessant que de tant en tant sorgeix, quins llibres, pel·lícules o espectacles han de poder veure o no els infants. Recordeu que farà un parell d’anys, a Barcelona, sense anar més lluny la Caputxeta Vermella i altres contes populars van ser protagonistes d’una situació semblant?

L’Amy i la biblioteca secreta és divertit, es llegeix d’una tirada i fa pensar i reflexionar. Creiem que el debat que planteja és molt interessant i creiem que aquest llibre hauria d’estar ja a totes les escoles per fer sentir la veu dels propis interessats que no són altres que els lectors.

L’autor

Alan Gratz és autor d’un gran nombre de llibres adreçats als joves, molts dels quals han estat aclamats per la crítica. Va nèixer a Knoxville (Tennessee, EEUU) i ara viu a l’oest de Carolina del Nord amb la seva família.

Fitxa:

Títol: L’Amy i la biblioteca secreta
Escriu: Alan Gratz
Edita: Takatuka
ISBN: 9788417383961
Pàgines: 240
Preu: 17,50 euros

Puntuació peluda 😻😻😻😻😻