Actualigat

Hamnet, de Maggie O’Farrell

Aquesta setmana hem llegit Hamnet, de Maggie O’Farrell publicat per L’Altra Editorial. A Maggie O’Farrell ja l’haviem llegida a Aquest deu ser el lloc o Visc, visc, visc. Ara, amb Hamnet aborda la història de la família de William Shakespeare, dels dels seus inicis quan ell és tutor de llatí a Stratford-upon-Avon fins al dia de l’estrena de Hamlet una de les seves grans tragèdies, poc després de la mort del seu únic fill varó, el bessó Hamnet. 

Però molta atenció, perquè el protagonista de la novel·la no és ell, hi apareix, és clar, però qui carrega el pes de la narració és l’Agnes, la seva dona i mare dels seus fills, ella és la gran protagonista d’aquesta novel·la. Ella i els seus dubtes, les seves ambicions, penúries i sentiments qui ocupa la història, tant que el més gran dramaturg anglès de la història de la literatura queda reduït a ser el marit de, el pare de o el fill dels personatges que hi aparèixen. 

La història d’Anglaterra ha documentat fets i dades al voltant de la vida de Shakespeare, però hi ha molts buits per omplir. A Hamnet, Maggie O’Farrell respon a tot de preguntes que han quedat sense resposta ha creat una ficció al voltant d’aquests fets i ens ha mostrat la part més íntima d’aquests personatges. Percebrem les olors del bosc, de les herbes que l’Agnes fa servir per guarir malalties, el dolor que la travessa quan pareix la primera filla i la por que la tenalla quan després d’una llarga nit de contraccions i dolor descobreix que enlloc d’una criatura, en venen dues. I Maggi O’Farrell ho descriu de tal manera que ho vivim com si estiguessim acompanyant l’Agnes amb la llevadora o com si fóssim la pròpia Agnes.

Abordar una part de la vida de Shakespeare quan segurament ja s’ha dit i estudiat pràcticament tot, ha de ser ficar-se en un embolic que no té pinta de ser gens fàcil. I Maggie O’Farrell s’hi ha atrevit i ha sabut fer-ho des d’un punt de vista diferent, perquè a Hamnet, tot i la grandiositat del personatge, ha quedat ben encongit. La dimensió del dramaturg no es veu a Hamnet, només cap al final, quan l’Agnes descobreix en què s’ha convertit el seu marit a Londres, lluny de la família.

Només ens queda una cosa per dir, què bé que escriu Maggie O’Farrell!

Per cert, si voleu conèixer-la una mica més, aquest any, a la programació del Kosmopolis 2021 al CCCB trobareu una xerrada programada entre ella, la periodista Gemma Ruiz Palà i Begoña Gómez Urzaiz sobre la immersió que va fer en el teatre elisabetià, de la misogínia dels biògrafs i del seu descobriment del món dels sabers naturals, fins al punt de convertir-se en una autèntica remeiera.

L’autora

Maggie O’Farrell (Irlanda del Nord, 1972) és  considerada una de les millors escriptores britàniques de la seva generació. És autora de vuit novel·les: Af­ter You’d Gone (2000), My Lover’s Lover (2002), La distància que ens separa, guanyadora del premi Somerset Maugham (Angle Editorial 2004), L’estranya desaparició d’Esme Lennox (La Campana 2007, L’Altra 2020), La mà que prenia la meva (L’Altra, 2018), guanyadora del Costa Novel Award l’any 2010, Instructions for a heatwave (2013), Aquest deu ser el lloc (L’Altra, 2017) i Hamnet (2020), i d’una obra autobiogràfica molt original, Visc, i visc, i visc (L’Altra, 2019). Els seus llibres giren al voltant de les relacions familiars, la pèrdua i el passat, i ha estat traduïda a més de vint països. Viu a Edimburg.

Fitxa:

Títol: Hamnet
Escriu: Maggie O’Farrell
Edita: L’Altra Editorial
ISBN: 9788412254655
Pàgines: 360
Preu: 23,95 euros

Puntuació peluda 😻😻😻😻😻