Actualigat

Els invisibles, de Tom Percival

Avui us volem parlar de l’àlbum Els Invisibles de Tom Percival que publica en català i castellà l’editorial Andana. En volem parlar perquè va ser un dels nominats a Premi Llibreter d’enguany i, tot i que no és el guanyador de la seva categoria, ens té fascinats.

L’àlbum ens parla de la Isabel, una nena que viu amb els seus pares amb certes dificultats per pagar totes les factures, el lloguer de casa seva i el que mínimament es necessita per viure. I, tot i que no pot tenir-ho tot, la Isabel és feliç perquè “Al capdavall, la seva família i ella tenien tot el que necessitaven… Es tenien els uns als altres”.

Fins que un dia es veuen obligats a deixar el barri on vivien i s’han de traslladar a un pis més petit en un barri als afores de la ciutat. La Isabel descobreix que amb el temps, aquesta manera de viure suposa no tan sols la pèrdua material d’una llar, si no també passar a ser una família més d’entre totes aquelles persones que com ells no tenen prou per viure. La Isabel, els seus pares i tota la gent que viu al seu voltant es van tornant invisibles.

Amb aquest àlbum, en Tom Percival vol fer-nos reflexionar sobre la pobresa i què suposa socialment per a les persones que en pateixen, i és que, tal i com li passa a la Isabel, les persones sense recursos econòmics es tornen invisibles per a la resta. Sovint no poden pagar el lloguer o les factures i per descomptat no poden assumir grans despeses en regals de Nadal o Reis, però el pitjor de tot és que deixen de ser importants per a la resta de la societat i ben pocs en fan esment per donar-los un cop de ma.

En Tom Percival ha volgut escriure aquest llibre perquè com ell mateix explica, la seva família també va passar una mala època i van haver de viure durant una temporada en una caravana per no poder-se permetre pagar una casa. I, a través de la història de la Isabel, ens fa veure que la pobresa no és cap indignitat i que amb empatia, comprensió i suport podem ajudar les persones que en pateixen a valorar-se positivament sense menystenir-se.

Amb tot, el llibre acaba amb un missatge d’esperança i és que no cal molt per fer que les persones amb pocs recursos recuperin l’ànim i l’energia per continuar endavant. L’ajuda econòmica és important, és clar, però el més important és que no els menystinguem, que els fem saber que són importants per a la ciutat, per al barri i que amb la seva experiència, aficions, interessos i coneixements poden ser útils per a fer de la ciutat on vivim una ciutat millor.

Perquè quan ajudem Els invisibles, el que estem fent és tornar a posar-los al lloc del món i de la societat que els correspon i això és el que més podem valorar tots com a persones, saber que no estem sols i que importem als altres.

Els invisibles
L’autor

Es podria dir que Tom Percival va tenir una infància poc convencional en una part remota i bella de South Shropshire. També es podria dir d’una altra manera, que va crèixer en una caravana freda sense electricitat ni calefacció. Independentment de la manera que ho mireu, aquests anys de formació són, sens dubte, el que primer li va interessar per escriure i dibuixar.

Després d’intentar viure en algunes ciutats, va decidir que en el fons sempre havia estat una persona de camp i ara viu a la vora de Rodborough a Gloucestershire amb la seva xicota i els seus dos fills petits.

Fitxa:

Títol: Els invisibles
Escriu: Tom Percival
Edita: Andana
ISBN: 9788417497842
Pàgines: 32
Preu: 15,90 euros

Puntuació peluda 😻😻😻😻