Actualigat

El noi de l’última fila, de Onjali Q Raúf

Ens hem decidit a parlar sobre El noi de l’última fila perquè avui ens hem despertat amb una notícia trista. Una nau industrial a Badalona ha cremat aquesta nit i hi han mort tres persones i més d’una vintena n’han resultat ferides. L’espai era ocupat per més de dues-centes persones que hi mal vivien des de feia més de deu anys, temps durant el qual els diferents governs municipals han estat incapaços de trobar una sol·lució a un problema molt actual, el dels migrants que un cop arriben des dels seus països es troben sense llar, sense papers, sense feina i sovint, sent menors, separats de les seves famílies.

I volem parlar d’El noi de l’última fila perquè just explica la història de l’Ahmet, el nen nou de l’escola. L’Ahmet és sirià i ha arribat a Anglaterra sol, perquè els seus pares han quedat atrapats durant el camí i la seva germana petita va desaparèixer al mar. En aquesta escola, l’Ahmet trobarà l’ajuda d’una assistenta social, una mestra i uns nens que veient les dificultats que té l’Ahmet per adaptar-se, l’ajudaran tant com els sigui possible. I és que sense adonar-se, li donaran una cosa meravellosa, la seva amistat. 

Inspirada en fets reals

El noi de l’última fila ens parla del drama dels refugiats i s’inspira en figures reals que tots recordem. Aviat ens ve al cap la imatge de l’Ailan Kurdi, aquell nen de tres anys que va aparèixer ofegat en una platja de Turquia. I també ens parla de la gent que s’esforça cada dia per ajudar els mil·lers i mil·lers de persones que es veuen obligats a marxar dels seus països, perquè allà ja no els queda res a causa de guerres que ja ningú no recorda perquè van començar. 

Però no tot és tristor, com a novel·la de colla d’infants, hi trobarem l’aventura esbojarrada, aquella en la que surt a lluir el vincle que uneix els infants i que fa que visquem aventures divertides provocades per la efervescent imaginació i les ganes de resoldre els problemes sense pensar què farien els adults.

Recomanada per a lectors a partir dels 9 anys.

Fitxa:

Títol: El noi de l’última fila
Escriu: Onjali Q Raúf
Edita: La Galera
ISBN: 9788424668662
Pàgines: 300
Preu: 14,90 euros

Puntuació peluda 😻😻😻😻