Actualigat

Dolça introducció al caos, de Marta Orriols

La Marta i en Dani es coneixen des de fa dos anys i en fa un que viuen junts. Després de diverses parelles, sembla que tots dos han trobat una estabilitat que els agrada i per la qual creuen que val la pena esforçar-s’hi. La Marta és fotògrafa i volta pel món i li agrada aquest ritme laboral trepidant, en Dani és guionista i fa classes d’escriptura per complementar un sou minso. Però resulta que es complementen i s’entenen. Un dia, la Marta descobreix que està embarassada de poques setmanes i decideix no continuar amb la gestació. Aquesta decisió els farà plantejar-se a tots dos la seva vida actual i futura.

En els últims anys, el debat sobre la maternitat ha anat apareixent recurrentment i la literatura no és una excepció, Eva Baltasar en parlava a Boulder, Maria Climent a Gina i Sheila Heti a Maternitat. 

A Dolça introducció al caos, títol manllevat d’una cançó d’Extremoduro, la història es centra en els motius que porten a la Marta per no voler ser mare -que acaba de rebre una oferta de feina prometedora-, i els que pot tenir en Dani per intentar convèncer-la que sí que ho sigui -un anhel que es desperta en saber que podria ser pare- però, sobretot, en la reflexió de quan i com s’ha de parlar sobre això amb la parella i les conseqüències que aquesta decisió com aquesta pot tenir en el seu univers. 

“Sent el pes del que li va dir la Marta a la boca de l’estómac i duu la nit en blanc enganxada a les conques dels ulls. Tot el que la Marta va sentenciar que no passarà existeix dins el Dani amb una força grotesca que de moment gira obsessivament al voltant del com i el quan.”

L’estil de Marta Orriols és el que ja li vam conèixer a Aprendre a parlar amb les plantes, la seva anterior novel·la i que tant ens va agradar. No té floritures, és directe i permet llegir la història d’una tirada, però no ens enganyem, és una narració que va calant que no deixa indiferent i que porta el lector a posicionar-se, a voler entendre els punts de vista dels dos personatges i a comprendre els seus motius. 

Teníem ganes de Marta Orriols i aquesta Dolça introducció al caos ens ha tornat a convèncer que és una de les narradores del moment.

Esperem que us agradi.

Fitxa:

Títol: Dolça introducció al caos
Escriu: Marta Orriols
Edita: Edicions del Periscopi
ISBN: 9788417339494
Pàgines: 256
Preu: 17,50 euros

Puntuació peluda 😻😻😻😻