Actualigat

7 de febrer – Dia Mundial de la Lectura en Veu Alta

Avui ens unim a la celebració del Dia Mundial de la Lectura en Veu Alta, una jornada dedicada a reconèixer i valorar el poder transformador de la lectura en comú. 

La lectura en veu alta no només és una forma de gaudir de la literatura, sinó que també té efectes positius en el desenvolupament cognitiu, emocional i social dels individus de totes les edats. Els últims temps i sobretot arrel dels tristos resultats de l’informe Pisa, se n’ha parlat molt de la manca de comprensió lectora de l’alumnat i és per això que volem destacar els beneficis d’aquesta pràctica: 

  • Fomenta la comprensió lectora: En escoltar un text llegit en veu alta, els lectors poden captar millor el significat i la intenció de l’autor, millorant així la seva comprensió lectora.
  • Millora les habilitats lingüístiques: La lectura en veu alta ajuda a desenvolupar les habilitats lingüístiques, com ara la pronunciació, l’entonació i el vocabulari, especialment en nens petits i aprenents de segones llengües.
  • Fomenta la concentració: Escoltar atentament una història llegida en veu alta requereix concentració i atenció, ajudant a millorar aquesta habilitat essencial en tots els àmbits de la vida.
  • Crea un vincle emocional: La lectura en veu alta pot crear un fort vincle emocional entre el lector i la seva audiència, especialment en el cas dels infants que gaudeixen d’aquesta experiència compartida amb els seus pares, tutors o mestres.
  • Fomenta la creativitat i la imaginació: En imaginar-se els escenaris i personatges descrits en les històries, els lectors en veu alta estimulen la seva creativitat i imaginació, obrint-se a nous mons i perspectives.

Si esteu interessats en el tema i voleu saber més, us proposem dos llibres que nosaltres considerem molt importants i que hem llegit i ens han agradat molt i que podreu trobar en català:

  • La màgia de llegir en veu alta, de Meghan Cox Gurdon. Editorial Viena. ISBN: 978-84-18908-39-2. Preu: 21,00€.
  • Els beneficis de la lectura en veu alta, de David Bueno, Anna Forés i Antoni Ruiz Bueno. Editorial Enciclopèdia Catalana. ISBN: 978-84-41232-39-6. Preu: 17,90€.

A la llibreria, creiem fermament en el poder de la lectura en veu alta per enriquir les vides dels #Peluts i la comunitat en general. Us encoratgem a celebrar aquest dia escollint un llibre i llegint-lo en veu alta amb els vostres éssers estimats i descobrint la màgia de les paraules en moviment.

Bon Dia Mundial de la Lectura en Veu Alta a tots!