Actualigat

Cuando brillan las estrellas, de Victoria Jamieson i Omar Mohamed

Aquesta setmana us volem parlar de Cuando brillan las estrellas, una novel·la gràfica creada per Victoria Jamieson i Omar Mohamed i publicada per Maeva. La vam llegir d’una tirada i ens ha agradat moltíssim, per moltes coses, però sobretot, perquè és una d’aquelles lectures que fa que reflexionem al voltant de com funciona el món i què podem fer per intentar millorar-lo. 

Cuando brillan las estrellas és la història de l’Omar Mohamed i el seu germà Hassan, nascuts a Somàlia i que van haver de fugir del seu país en guerra en un llarg viatge fins arribar a un camp de refugiats a Kenia. La novel·la comença quan l’Omar i el Hassan ja porten vivint set anys al camp de refugiats, sota la promesa de l’ONU de tenir cura d’ells i dels milers i milers de nens, dones i homes que com ells s’han trobat enmig de conflictes bèl·lics que els han deixat sense casa, sense poble i massa sovint sense família. 

Una història esperançadora

L’Omar i en Hassan, esperen. Esperen la seva mare de la que van haver de separar-se quan una guerrilla va entrar al poble on vivien. Esperen el transport que cada quinze dies els porta aliments que clarament són insuficients. Esperen que la guerra finalitzi i poder tornar a casa. En definitiva, esperen una oportunitat per poder viure. I mentrestant, aprofiten cada petit bri d’esperança: una mare d’acollida, una estona de joc amb una pilota feta de bosses de plàstic, un col·laborador del camp de refugiats que els encoratja a anar a escola i aprendre coses noves, una cabra amb la que tenir llet i poder vendre’n per comprar altres coses… 

No us enganyarem, la història de l’Omar i en Hassan, no és una història per riure, és una de tantíssimes històries anònimes que, per sort, acaba bé. Perquè l’Omar i en Hassan van viure per poder aprofitar l’oportunitat i, després de molts anys al camp de refugiats, van tenir la sort de ser reassentats als Estats Units on va conèixer la Victòria Jamieson i junts van escriure i dibuixar la seva experiència. 

Cuando brillan las estrellas és una lectura per a joves a partir dels 10 anys amb ganes de saber què els toca viure a joves de la seva mateixa edat que no tenen la sort de viure en un país en pau, de saber què mou a milers de persones que no els queda més remei que abandonar casa seva, perquè no fer-ho significa la mort. I és que la forma en què la Victoria Jamieson i l’Omar expliquen aquesta història porta un bri d’esperança, perquè tot i la duresa de la realitat, també descobrim que hi ha moltes -moltíssimes- persones que lluiten per canviar-la i per ajudar als altres Omar, Hassan, Nimo, Jeri i companyia a tenir la vida que es mereixen, amb pau, amb una feina i una casa, en definitiva, una vida. 

Els autors

Victoria Jamieson, guanyadora de la Medalla Newbery de les biblioteques dels EUA, es va fer voluntària després de veure per televisió les terribles circumstàncies dels refugiats sirians. En aquest voluntariat va conèixer a Omar Mohamed, qui li va explicar la seva pròpia vivència en un camp de l’ONU a Kenya. Aquest llibre explica la seva història.

Omar Mohamed és somali, però va passar la seva infància en el campament de refugiats de Dadaab a Kenya. Ara viu a Pennsilvània i treballa en un centre que ajuda a altres refugiats a reassentar-se als Estats Units. És el fundador de l’ONG Refugee Strong, un projecte que dóna suport i col·labora amb els estudiants que viuen en camps de refugiats.

Podeu llegir un fragment de la novel·la aquí.

Fitxa:

Títol: Cuando brillan las estrellas
Escriu: Victoria Jamieson
Edita: Maeva
ISBN: 9788418184260
Pàgines: 272
Preu: 16,90 euros

Puntuació peluda 😻😻😻😻😻