Actualigat

L’Evie i els animals, de Matt Haig

No sabem si ja ho hem explicat algun cop, però un dels autors que més ens agrada és en Matt Haig. I ens agrada molt perquè és dels pocs que té la capacitat d’agradar-nos tant quan escriu per a adults com quan ho fa per a infants. I ho ha tornat a fer, aquest cop, l’hem llegit a L’Evie i els animals i, un cop més, ens ha encantat. 

Sabeu que els cargols poden dormir fins a tres anys seguits? O que tots els peixos pallasso (en Nemo, sí) neixen mascle i (alguns) es converteixen més tard en femella? Nosaltres no en teníem ni idea, però l’Evie, la protagonista d’aquesta història, si que ho sap. Això i moltes més coses. I és que l’Evie amb només onze anys és una gran amant dels animals, tant que cada estona que té la passa llegint llibres d’animals i estudiant sobre ells. 

Però hi ha una cosa més, un gran secret que només sap ella i el seu pare. L’Evie pot parlar amb els animals: els pot sentir, els entèn i s’hi pot comunicar amb ells. El problema és que no ho pot explicar a ningú, perquè com diu el seu pare, donar-ho a conèixer significa un gran perill. 

Us imagineu què podrieu arribar a fer amb aquest poder? Què farieu? L’Evie el que vol fer és ajudar els animals i tenir-ne cura d’ells. I és que a l’Evie, com a molts nens del món, se li ha despertat una gran sensibilitat i veu preocupada com els humans hem poblat la Terra sense tenir gaire cura per les espècies animals o vegetals que hi havia abans que nosaltres. 

I aquest és el tema secundari que no gens amagat que trobem en aquesta novel·la que Matt Haig ha escrit. El personatge de l’Evie pot ser la imatge literària de qualsevol nen, nena o adult que veu com mica en mica els humans anem degradant el planeta amb l’emissió de gasos contaminants, la incontrolable invasió de residus plàstics o el consum desmesurat de combustibles fòssils enlloc de fer servir energies renovables. 

Ens ha agradat molt aquesta història, Matt Haig ha aconseguit un cop més que no poguéssim abandonar la lectura de cap de les maneres. L’Evie és ja un personatge més a tenir present (ja sabem que hi ha una segona part, que esperem que es tradueixi aviat) i és que ens ha encantat aquesta nena que pot parlar amb els animals, valenta i amb consciència per la natura. A més, la història s’acompanya amb les fantàstiques il·lustracions de l’Emily Gravett, a qui ja coneixem pel fantàstic Més!

Recomanem L’Evie i els animals per a totes les edats, els grans el podeu llegir amb els més petits i pels que ja saben llegir sols, a partir dels nou anys és perfecte. 

Els autors

Matt Haig va ser número u de la llista d’autors per a adults més venuts. Posteriorment va guanyar el Blue Peter Book Award i l’Smarties Book Prize, a més d’haver estat nominat tres vegades al prestigiós guardó Carnegie Medal pels seus llibres per a nens i joves. Les seves obres s’han traduït a més de quaranta idiomes. Ha escrit, entre d’altres, la sèrie del Pare Noel (Un noi anomenat Nadal, La noia que va salvar el Nadal i El Pare Noel i jo), Com aturar el temps, La biblioteca de la mitjanit o Els humans. 

Emily Gravett és una il·lustradora i escriptora premiada; va guanyar la primera Kate Greenaway Medal amb el seu llibre Wolves. Posteriorment va rebre el mateix guardó per l’obra Little Mouse’s Big Book of Fears. L’Emily viu a Brighton amb la seva família i els seus dos gossos.

Fitxa:

Títol: L’Evie i els animals
Escriu: Matt Haig
Edita: Estrella Polar
ISBN: 9788418134692
Pàgines: 272
Preu: 14,90 euros

Puntuació peluda 😻😻😻😻